POLL
"Weg Alphen-Baarle intact laten"
Eens
Oneens
Geen mening

Bekijk resultaten

 

MAILINGLIST

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van www.baarlenet.nl?
Meldt u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief...

...Klik hier

 

CONTACT

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u adverteren op deze site, neem dan contact op met:

BaarleNet.nl
Postbus 125
5050 AC Goirle
013-530 3926

info@baarlenet.nl

 

ARCHIEF

>> Nieuwsarchief

>> Interviews


 

>> Nieuws uit Baarle-Nassau & Baarle-Hertog

De eerste Europese brandweer komt in Baarle op 1 januari 2009

Met gepaste trots kondigde burgemeester Jan van Leuven van Baarle-Hertog het plan aan dat de eerste Europese brandweer op Baarles grondgebied gaat opereren per 1 januari 2009.Op dat tijdstip is er sprake van een samengesmolten brandweerorganisatie waarin zowel brandweerlieden uit België als uit Nederland een plaats hebben. Deze brandweer gaat letterlijk over grenzen, want rukt uit zowel in Vlaanderen als in Nederland en wordt ook interregionaal ingezet.

Kwartiermaker Jac Haagen, commandant brandweer Baarle-Nassau. (BN110808)

Jo Bilcke, plaatsvervangend commandant Baarle-Hertog. (BN110808)

Kwartier maker
Om het proces van samengaan van twee brandweerkorpsen soepel te laten verlopen, is brandweercommandant Jac Haagen (Baarle-Nassau) aangezocht als kwartiermaker. Volgens
hem is de werkwijze om van onderaf te kijken naar problemen bij de beide organisaties om zo een eenheid te kunnen smeden. Zo zijn er allerlei technische zaken die een oplossing vragen, onder meer de aansluitingstukken van de slangenkoppelingen om maar een detail te noemen. Haagen: " Ondanks de verschillen gaan we samen een grote uitdaging aan."

Vijf opzeggingen
Vijf brandweerlieden van Baarle-Hertog hebben de pijp aan Maarten gegeven. Zij wilden niet meegroeien naar een nieuwe organisatie. Een van hen is voormalig commandant brandweer van Baarle-Hertog Jef Kin. Enkele anderen vonden de afstand van kerkkdorp Zondereigen naar de beoogde nieuwe kazerne in Baarle-Nassau bezwaarlijk en haakten af.


Personeel brandweer
De huidige sterkte van de korpsen bedraagt voor Baarle-Nassau 28 brandweerlieden, met een semi-professionele commandant (Haagen). Het korps van Baarle-Hertog kan 15 personen inzetten. Het gebied telt 6500 inwoners aan Nederlandse kant en 2300 in Vlaanderen. Doel is na 2009 de organisatie over een periode van enkele jaren te stroomlijnen om met maximaal 28 brandweermensen het werk te kunnen klaren.

Hogere overheden
Zowel de provincie Noord-Brabant als Antwerpen als de ministers van Binnenlandse Zaken van Vlaanderen (Patrick Dewael) als zijn Nederlandse collega Guusje Terhorst steunen het samengaan van de beide korpsen in een Europese eenheid. Officiële goedkeuring moet nog volgen, maar burgemeester Van Leuven is optimistisch en verwacht geen problemen op dit punt.